Saopštenja

Zovem se Milena

Zovem se Milena, imam 25 godina, šesti sam mesec trudnoće, radim u prodavnici bebi opreme.

U sledećih par meseci bih trebala da izdvojim:

-83 662,00 din za opremu za bebe
-15 000,00 din za dohranu za bebe
-20 498,00 din odeća za bebe
-17 519,00 din kozmetika za bebe

Ukupan iznos je 144 658,00 dinara. Neke stvari su potrošne, a neke se menjaju vremenom, a ni ti iznosi nisu mali.

Radim od svoje 16 godine razne poslove i imam ukupno 11 meseci radnog staža, ne i u kontinuitetu. U prosek od 18 meseci će mi ulaziti samo 5 meseci koje ću imati do kraja ove godine i moja naknada na porodiljskom odsustvu iznosiće oko 7000,00 din. Radim još uvek iako mi je lekar preporučio da više ne radim.

Ovom prilikom pozdravljam ministra Đorđevića koji je javno izneo da su ovo tek samo prazne priče, a posebno mu se zahvaljujem što se odazvao našem pozivu za sastanak gde smo htele da pričamo o ovim problemima.

Pozdravljam i ministarku Slavicu Đukić Dejanović koja, po svemu sudeći, nije u potpunosti upoznata sa svim čarima ovog zakona, pa olako izjavljuje da u prosek ulazi bilo kojih 18 meseci, da 100 000,00 dinara nije mala naknada i da je nažalost realnost da jedna majka ima naknadu u iznosu od 1000, 2000, 3000 dinara. Pozdravljam i to što po drugi put najavljuje promene koje će se desiti kroz par meseci, a u budžetu za nas majke nema mesta.

Takođe, pozdravljam sve poslanike koji su glasali za nas majke – manje od 20 je glasalo “za”, a najveći broj nije učinio ništa, odnosno nije glasao ni “za”, ni “protiv”, niste bili ni “uzdržani”. Poslanici koji niste uradili ništa, obraća vam se majka koja je ljuta, ogorčena, ponižena, a pre svega uplašena!

Uplašena da neću imati čime da hranim i presvlačim bebu, uplašena da neću imati za silne račune, lekove, terapije… Uplašena da jednog dana buduće bake i deka neće biti tu da mi pomognu, uplašena da otac mog deteta neće prisustvovati odrastanju i vaspitanju istog tog deteta.

Ministre Đorđeviću, moja priča je sve samo ne prazna. Ja ne štetim budžet države, već država šteti meni i mojoj porodici. Mene država nije zakonima zaštitila od loših poslodavaca, već je štitila loše poslodavce.

Imam 2 godine rada u kontinuitetu a samo sam 4 i po meseca vidljiva u sistemu. Oduzeli ste mi ono što sam trudom i radom zaslužila, oduzeli ste mi dostojanstvo, miran i normalan život.

Svim tatama i budućim tatama želim da iskažem veliku zahvalnost, jer na njima ostaje borba i neprospavane noći zbog razmišljanja na koje sve načine da donesu novac u kuću.

Ovo što predstavljate borbom za natalitet, u stvari je sve suprotno. Gospodo iz Vlade, probudite se. Probudite vašu svest i savest.