Saopštenja

Inicijativa #MameSuZakon uputila zahtev ministru Zoranu Đorđeviću

Inicijativa #MameSuZakon danas je uputila zahtev ministru Zoranu Đorđeviću, ministarki prof. dr Slavici Đukić-Dejanović, ministru dr Siniši Malom i predsednici Vlade Ani Brnabić za održavanje sastanka na kojem bi im predstavnici inicijative predstavili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je u skupštinsku proceduru 25. septembra ispred inicijative predala narodna poslanica Tatjana Macura.

Pismo je upućeno sa namerom da se otvoreno razgovara o lošim efektima primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je stupio na snagu 01. jula ove godine, a koji je ekonomski pogodio jednu grupu žena koje su se ostvarile kao majke, a nažalost pogodiće i mnoge koje će se tek ostvariti.

Zabrinjava nas što se u javnosti ovih dana ministar Đorđević i ministarka Đukić-Dejanović osvrću samo na jedan od desetak targetiranih problema, posebno jer nam se čini da se radi o verovatno najmanjoj grupi žena koje su ovim zakonom pogođene. Iskreno se nadamo da su slučajno izabrali problem koji se tiče određivanja visine maksimalne isplate nadoknada i da po sredi nije stvaranje jaza među majkama i budućim majkama na koje se odredbe ovog zakona odnose.

Takođe, podsećamo da se jedan od predloga tiče i toga koji je minimalni, odnosno zagarantovani iznos koji porodilja može da primi po osnovu porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta. Naš predlog je da on ne bude ispod republičkog minimalca, kao i to da se ova i sve druge mere odnose retroaktivno na one koji su ovim zakonom danas oštećeni.

U nadi da nam je zajednički interes da se ovaj zakon promeni inicijativa #MameSuZakon očekuje poziv na sastank kako bismo zajedničkim naporima rešili nastale goruće, egzistencijalne problome određenog broja porodica sa decom u Srbiji. Sastanku bi ispred inicijative prisustvovale poslanice Tatjana Macura i Ljupka Mihajlovska, kao i trudnice i porodilje koje stoje iza inicijative #MameSuZakon.

*U prilogu je pismo poslato ministru Zoranu Đorđeviću.

[download id=”168″]
[download id=”171″]