Saopštenja

Mame, hoćemo li na protest?

U Skupštini Srbije sutra počinje rasprava o budžetu za 2019. godinu, a u predlogu koji će se naći pred narodnim poslanicima nisu planirana dodatna i neophodna izdvajanja za porodilje u Srbiji, pa čak ni ona najmizernija koja su predstavnici ministarstava najavljivali.

Još jednom nam je Vlada Republike Srbije okrenula leđa i nedvosmisleno dala do znanja da su pronatalitetne mere lepe samo na papiru i da do realizacije obećanja, kao ni razgovora o gorućim problemima u Srbiji neće uskoro doći.

Mame su ljute! Mnogo smo ljute!

Pokušaćemo da naš Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom dodamo, pa makar i kao 63. tačku na dnevnom redu Četvrte redovne sednice. Takođe, pripremile smo i amandmane na budžetski predlog kojima ćemo predložiti preraspodelu sredstava tako da budžet bude humaniji i da odgovara realnim potrebama društva.

Ignorisanje naših zahteva dovešće do novih protesta. To je poslednje što želimo, ali na to ćemo biti prinuđene ukoliko predstavnici Ministarstva finansija i drugih nadležnih ministarstava ne razumeju koliko su naši problemi gorući – evo nas na pragu zime, a veliki broj porodilja će primati iznose od jedva nekoliko hiljada dinara.

Očekujemo da se naš ili bilo koji drugi predlog zakona koji bi poboljšao materijalni status tek ostvarenih majki i njihovih porodica stavi na dnevni red i da se izvrši racionalnija raspodela budžetskih sredstava.

U nekoliko navrata smo govorili i predstavljali naš zakonski predlog, ali za budžet je čini nama se najvažniji onaj koji kaže da se zalažemo za to da svaka majka u Srbiji rokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta prima nadoknadu koja ne može biti manja od republičkog minimalaca, što bi u dugoročnom planu postao fiksni deo, dok bi se varijabilni deo računao u odnosu na broj meseci radnog staža koji majka ima iza sebe.

Prostora u budžetu ima, a da li će se majke i buduće majke naći na protestu ispred zgrade Vlade Republike Srbije i da li ima dovoljno političke volje da se predložene izmene usvoje videćemo u toku sednice koja sledi.