У Новом Саду одржана прва отворена расправа о обесправљеним трудницама и породиљама

Home  »  СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА  »  У Новом Саду одржана прва отворена расправа о обесправљеним трудницама и породиљама
Sep 19, 2018 No Comments ›› mamesuzakon

Синоћ, 17.09.2018. године је у хотелу Нови Сад одржана прва у низу отворених расправа у организацији Покрета центра која има за циљ да се у сарадњи са грађанкама и грађанима унапреди њихов Нацрт Предлога измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом.

Учесници расправе сложили су се да су ефекти примене овог Закона који је ступио на снагу 01. јула изузетно лоши по велики број трудница и породиља у Србији, при чему предњаче мањкавости у оквиру чланова 13. и 17. актуелног Закона, а које се тичу начина обрачуна надокнада за време одсуства са посла ове изузетно осетљиве групе у периоду када им је финансијска стабилност и подршка најпотребнија.

Марија Срдић, председница Секције за развој женског бизнис лидерства Уније послодаваца Војводине и активисткиња за женска људска права, оценила је да је Закон писан у тону борбе против “породиљске мафије” и оценила да је процена Министарства за рад паушална када кажу да су труднице и породиље оштетиле буџет за 10,6 милијарди динара и да су се вероватно осврнули на то колико се жена након завршеног породиљског одсуства не врати на посао – при том не знајући да веома често жене добијају отказе јер њихово место бива попуњено неком другом особом и да су најмање у питању малверзације, већ да је у питању дискриминација.

Посланица у Скупштини Војводине, Катица Бенгин оценила је да су пољопривредне осигуранице у једном незавидном положају и да ће бити великих проблема да ова група жена у пракси оствари право на све надокнаде и да је 24 месеца непремостива препрека на том путу. У најмању руку је потребно изједначити права мајки које су пољопривредне осигуранице са правима свих других мајки, ако не и додатно пронаћи неки афирмативнији модел по којем би се овој групи жена помогло.

Учесници расправе су се додатно осврнули на групу самохраних мајки које у овом Закону готово да нису препознате, а које се сусрећу са вишеструком дискриминацијом свакодневно. Говорило се и о штетним ефектима досадашње примене Закона и како би се овај проблем ретроактивно могао решити. Било је речи и о афирмативним мерама које се могу предузети како би се мајке, али и очеви лакше и безбрижније вратили на посао, а најконкретнија би била подршка државе да се у оквиру већих фирми отворе дневни боравци или вртићи за децу запослених.

Предлози који се већ налазе у Нацрту, а који се тичу одређивања минималне исплате испод које се не може ићи, повећања максималне исплате и смањења броја месеци која улазе у обрачун са 18 на 12 наишли су на одобравање и може се рећи да је око тих решења постигнут консензус.

Покрет центра наставља са расправама све до краја ове недеље.

Данас се отворена расправа одржава у Београду, у Малој сали ГО Стари град и почиње у 17 часова. У четвртак и петак отворене расправе одржаће се у Крагујевцу и Нишу, а коначан Предлог измена и допуна предаће народна посланица Татјана Мацура и заинтересоване труднице и породиље у уторак 25. септембра у подне. У поподневним часовима истог дана одржаће се протестна шетња од Кнез Михаилове до Владе Републике Србије.

Leave a Reply