ФТ1П и за породиље

Home  »  ПРЕНОСИМО  »  ФТ1П и за породиље
Dec 19, 2018 No Comments ›› mamesuzakon

Фото:Никола Ђорђевић

Једна мама је јутрос примила прву накнаду за породиљско боловање. Једна мама се јутрос непријатно изненадила.

“Уместо очекиваног износа од око 8000 дин, јутрос сам примила накнаду од 5800 динара за један месец. Не морам да наглашавам како сам се осетила, као да она прва цифра није већ била довољно лоша. Размишљала сам, рачунала, тражила формулу по којој су овај износ добили, а онда схватила следеће: у мој просек ушла су два месеца под уговором о привремено-повременим пословима (јануар и фебруар ове године), три месеца уговора о раду (март, април и мај), а претходних 10 месеци које сам провела радећи под ауторским уговором – нису обрачунати.

Стрпљиво сам окренула број телефона Секретаријата где сам предала документацију за боловање и једна заиста љубазна жена ме је питала да ли сам попунила и потписала додатни формулар. Не? Нико ми га није ни поменуо до сада? Први пут чујем?

Сутра идем да завршим и то. Фалио ми је један папир. Накнадно измишљен. Тата ће да чува бебу, срећа па сутра не ради, иначе не би имао ко.

Питам се:
Колико има жена које су примиле мањи износ од оног који је требало, а нису позвале да се распитају зашто је то тако? Колико њих ће бити дупло оштећено? Зашто нас нико није позвао да нас обавести о додатном формулару? Куда одлазе њихове паре, у чије џепове?

Овим путем желим да обавестим жене да у обрачуну очигледно може доћи до грешака и да обавезно треба да позову и распитају се уколико им примљени износи нису јасни.”

Leave a Reply