Saopštenja

Godina prođe – uočena nepravda mora da se ispravi

Godina prošeLeto u godini za nama obeležila je jedna velika nepravda učinjena prema mladim porodicama koje su aplicirale za finansijsku podršku države prilikom kupovine prve nekretnine, a sa 1. januarom nove godine navršena je prva godina od kada se primenjuje ova mera.

Podsećamo da je u toku prošle godine nekoliko porodica nepravedno odbijeno za finansijsku podršku isključivo zbog toga što je Uredba koja bliže određuje primenu zakona bila nejasna, ali je isto tako i komunikacija između lokalnog i republičkog nivoa vlasti bila, najblaže rečeno, neusklađena.

Iako je nepravda uočena i od strane donosioca odluka, iako je obećano da će do ispravke nepravde doći, nažalost ostalo je sve na tome – na obećanju. Prošlo je više od godinu dana od kada je počela primena zakona, ali obeštećenje koje je obećano ovim porodicama nije do danas rešeno i ove porodice opravdano strahuju da do obeštećenja nikadneće doći.

Mame su zakon razgovarale su sa Dajanom Jovanović iz Subotice, majkom bebe koja će uskoro napuniti godinu dana, a koja je jedna od onih žena koja je dobila obećanje da će učinjena nepravda biti ispravljena. 

  1. Kada dete puni godinu dana i koliko dugo čekate na ispravku resenja?
    • Dete će proslaviti prvi rođendan 27. januara, a na ispravku rešenja čekamo od avgusta 2022, kada je ministarka Kisić, koja je u to vreme bila na čelu Komisije, obećala da će Uredba biti izmenjena i da cemo imati pravo da ponovo pošaljemo zahtev i ostvarimo pravo na finansijsku podršku.
  2. Obzirom da ste ušli u ozbiljne finansijske obaveze, koliko to opterećuje vaš porodični budžet i egzistenciju?
    • Suprug i ja zajedno imamo dve ispod prosečne plate, stambeni kredit koji je od marta meseca porastao za 80 evra i keš kredit koji smo podigli za učešće u kupovini stana. Krediti nam prelaze 500 evra mesečno i zaista je teško izaći na kraj sa svim životnim toškovima i malim detetom… Da smo znali da će se sve ovako završili mi u ovakve poduhvate ne bismo ni ulazili.
  3. Da li imate strah da ne dođe do ispravke rešenja i obeštećenja?
    • Naravno da postoji strah. Jednom smo izgubili nadu da ćemo dobiti obećanu pomoć, dali su nam vetar u leđa, novu nadu i obećanje da će Uredba biti izmenjena i da ćemo moći da podnesemo novi zahtev… Novi ministar se po ovom pitanju ne izjašnjava što dodatno podgreva sumnju da li će se problem rešiti.

Mame su zakon su do sada nekoliko puta pisale novom ministru za rad, Nikoli Selakoviću koji je po zakonu na čelu Komisije koja odlučuje o zahtevima majki za finansijsku podršku prilikom kupovine prve nekretnine, ali odgovora nema. Zato ga danas pitamo javno – kada će doći do izmene Uredbe i kada će se obeštetiti majke i porodice koje su u prethodnoj godini nepravedno odbijene?

Na ovom linku možete pogledati predlog Mame su zakon za izmenu Uredbe.

#DižemGlasZaMame
#MameNisuSame
#MameSuZakon
#PrviStan