Saopštenja

Mame su zakon na sastanku sa ministrom Selakovićem

Tatjana Macura, predsednica udruženja Mame su zakon i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković sastali su se danas u Ministarstvu za rad da razgovaraju o položaju žena koje su angažovane na fleksibilnim ugovorima, kao i onima koje samostalno obavljaju delatnost u pogledu prava na korišćenje odsustva sa posla nakon porođaja ili tokom održavanja trudnoće.

Macura je pozdravila dobre mere podrške porodici koje su već na snazi i predstavila predloge udruženja Mame su zakon koji položaj trudnica i porodilja mogu učiniti još boljim.

“Ministra Selakovića sam detaljno upoznala sa Predlogom izmene Zakona o radu koji je suštinski važan za prevazilaženje problema sa kojima se susreću pre svega žene angažovane na privremenim i povremenim poslovima. Upoznala sam ga sa finansijskom i pravnom analizom predloga izmene propisa. Razgovarali smo i o započetim aktivnostima u okviru Radne grupe koja radi na rešavanju problema koje imaju preduzetnice, rekla bih na obostrano zadovoljstvo, jer pregovori o ovom problemu traju dugo i konačno su počeli da se rešavaju. Iskoristila sam priliku i da razgovaramo o pravu na socijalnu pomoć koja je uskraćena onima koji su se u nekom ranijem trenutku odrekli nasledstva”, izjavila je Macura nakon sastanka.

Ministar je pozdravio napore udruženja Mame su zakon u pogledu zalaganja da se reše problemi koje u fokus stavljaju trudnice i porodilje i istakao da je neophodna još jača saradnja između države i civilnog sektora. Posebno je pozdravio napore udruženja koji se odnose na edukaciju u pogledu prava koje imaju žene prilikom zasnivanja radnog odnosa i odluke da postanu majke.

#PravoNaPorodiljsko

#PokretPolet

#EUzaTebe