У недељу протест “Маме су мафија?”

Home  »  САОПШТЕЊА  »  У недељу протест “Маме су мафија?”
Feb 23, 2019 1 Comment ›› mamesuzakon
 • Јесу ли маме мафија?
 • Да ли је нормално да се мере штедње примењују на трудницама и породиљама?
 • Kоја се држава у свету обрачунава са “породиљском мафијом”?

Сутра у 12 часова Иницијатива #МамеСуЗакон организује протест трудница и породиља због тога што Влада РС игнорише наше вишемесечне захтеве да се измени лош Закон о финансијској подршци породици са децом.

Окупићемо се на платоу испред Филозофског факултета у Београду и одатле кренути у протестну шетњу до Владе Републике Србије.

Испред Владе ће се окупљеним учесницима протеста обратити:

 • Милена Јовичић (трудница)
 • Стефана Зарић / Ивана Танасијевић (породиља)
 • Станислава Павловић (мајка детета са инвалидитетом)
 • Софија Мандић (једна од правница која је писала Предлог за оцену уставности овог закона)
 • Татјана Мацура (народна посланица СМС-а, Иницијатива #МамеСуЗакон)

Уколико сте у могућности, молимо вас да на протест понесете лутку/бебу за перформанс који планирамо како бисмо послали праву поруку министрима и председници владе. Лутке које остану након протеста ћемо поклонити дому за децу без родитељског старања.

Позивамо учеснике протеста и да на пелени напишете поруку министру Ђорђевићу коју ће оставити на прагу Владе у кутији намењеној за то.

Добродошли су сви, с тим што молимо све да дођу без страначких обележја.

Изађите сутра са нама на улицу, понесите пиштаљке и покажите да #МамеНисуСаме! ✊

Comments

 1. Јасмина says:

  Поштовани,

  Дискриминација трудница и мајки на породиљском одсуству у апотекарској установи „Панчево” је на снази већ 26 месеци. Сви правни акти почевши од Устава, Закона о раду, Закона о финансијској подршци породице са децом, Закона о здравственој заштити, Уредбе владе РС о Плану мрежа здравстених установа, Статута града Панчева и Статута апотекарске установе „Панчево” Панчево су самовољом и арбитреношћу појединаца погажени.

  Неко је одлучио да поново изврши бруталну и тешку дискриминацију те због тога што сам била на породиљском одсуству забрани ми приступ радном месту, онемогући ми право на здравствену заштиту, а са друге стране онемогући ми прекид уговора о раду (како бих се могла јавити националној служби за запошљавање).

  Такво поступање је праћено ускраћивањем законом прописаних финансијских средстава, јер нисам добила накнаду зараде већ 26 месеци.

Leave a Reply