Saopštenja

Protest – mame su mafija?

Inicijativa #MameSuZakon najavljuje protest za nedelju, 24. februar 2019.godine. Okupljanje će biti na platou ispred Filozofskog fakulteta u podne, nakon čega će se krenuti u protestnu šetnju do zgrade Vlade Republike Srbije, gde će se okupljenim građanima obratiti predstavnice Inicijative i gde će biti organizovan manji performans. Protest nosi naziv “Mame su mafija?”

Od prve skupštinske rasprave u kojoj su buduće majke i majke u Srbiji proglašene “porodiljskom mafijom” prošlo je više 14 meseci, a od usvajanja sramnog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom skoro 8 meseci. Izgovor za usvajanje takvog zakona bio je navodni obračun sa onim ženama za koje se pretpostavlja da bi vršile zloupotrebe.

Pretpostaviti da su trudnice i porodilje najveći problem u zemlji u kojoj cveta rad na crno i svi drugi oblici neplaćenog rada je, u najmanju ruku, sramno. Poslednjih osam meseci preplavljeni smo rešenjima porodilja koje dobijaju nadoknade nekad i manje od 300 dinara mesečno!

Uprkos tome što su predstavnici Vlade krajem prošle godine po ko zna koji put najavili izmene i dopune jednog od najlošijih zakona u novijoj istoriji Srbije za početak ove godine, to se nažalost još uvek nije dogodilo. Po ko zna koji put su izneverena očekivanja trudnica, porodilja i njihovih porodica čija je egzistencija danas ugrožena.

Podsetićemo vas samo na neke od parola koje su od strane Vlade plasirane kako bi se podsticalo veće rađane: Rađaj, ne odgađaj; Manje reči, nek’ zakmeči… Žene su rađale i manje pričale, a dočekale su ih mizerne nadoknade od jedva par stotina dinara i to sa zakašnjenjem.

Da ne postoje iskrene namere Vlade da se ova pitanja reše govore i novi zakonski predlozi koji dolaze u skupštinaku proceduru, kao što je Zakon o zdravstvenom osiguranju u kojem se broj meseci koji ulazi u obračun nadoknade tokom trudničkog odsustva povećava sa 3 na 12 meseci, ponovo pod izgovorom da je neophodno sprečiti zloupotrebe. Nedvosmislena je namera Vlade da buduće majke i majke proglasi mafijašicama, a sebe oslobodi svake odgovornosti.

Apelujemo na ministra Đorđevića, ministra Malog, predsednicu Vlade, Anu Brnabić da se problemi trudnica i porodilja najhitnije reše. Podsećamo ih koje je odredbe potrebno najhitnije izmeniti:

• obezbediti svakoj budućoj majci nadoknadu ne manju od minimalne zarade (naći bolju, nediskriminišuću formulu za obračun nadokanada koja bi imala fiksni i varijabilni deo)
• broj meseci koji ulaze u obračun nadoknada nakon porođaja smanjiti sa 18 na 12
• preduzetnicama ne ukidati radni staž tokom odsustva radi nege deteta, odnosno ne izlagati ih dodatnim troškovima
• ne ukidati neophodne nadoknade roditeljima dece sa invaliditetom
• prestati sa kažnjavanjem žena koje su se svojim radom i znanjem izborile za veće plate
• ne diskriminisati poljoprivredne osiguranice – majka je majka
• trudničko bolovanje mora biti uračunato u obračun nadokanda – održavanje trudnoće na bolovanju nije hir
• ne diskriminisati decu koja su rođena pre stupanja na snagu ovog zakona kao treće, četvrto i svako sledeće dete, a koja nemaju navršenih 10 godina
• ne kažnjavati roditelje i decu koja iz medicinski opravdanih razloga ne mogu biti vakcinisana

Građane pozivamo da se okupimo u što većem broju u nedelju, 24. februara u podne na platou ispred Filozofskog fakulteta i da zajedno u protestnoj šetnji do zgrade Vlade pružimo podršku trudnicama, porodiljama i njihovim porodicama.

Mame nisu mafija!

Video N1.