Не, министре, грешите – пресудна је улога државе!

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Не, министре, грешите – пресудна је улога државе!
Aug 11, 2021 No Comments ›› mamesuzakon

Покушај да се вишедеценијски проблем пада наталитета реши законом који је својевремено представљен као “борба против породиљске и трудничке мафије” доживео је дебакл.

Најпре, жене нису мафијашице које када пожеле да постану и мајке имају за циљ да “ојаде” државну касу. Већина жена рађа дете или децу јер то жели и када мисли да су се за то стекли услови, у договору са партнером.

Многе жена погађају одредбе лошег Закона о финансијској подршци породици са децом и као што већ рекосмо, не охрабрује их да се одлуче за нови корак у животу. Са тим немају везе ни емаципација, а ни инсистирање на равноправности како Ви у изјави дискретно сугеришете. На крају, дете није само брига мајке, већ и оца, те с тим у вези еманципација жена неминовно доводи и до еманципације мушкараца који све више желе и преузимају обавезе које су у патријархалним оквирима биле строго резервисане искључиво за жене.

Закон и неспретне изјаве званичника Владе Републике Србије нанеле су огромну штету и пољуљале поверење у систем и државу у најосетљивијем периоду живота и створиле додатну несигурност када је о проширењу породице реч.

Подсетићемо Вас по ко зна који пут да су ово измене које се очекују како би се вратило пољуљано поверење у пронаталитетне политике Владе:

👉 Фокус пронаталитетних политика променити са породица које имају троје и више деце на породице које чекају прво или друго деце (број деце по породици је 1,6). То не значи да се мора одустати од мера подршке вишечланим породицама, већ да се мора издвојити већи проценат БДП-а како би се појачала подршка и онима који је до сада нису добили у довољној мери.

👉 Гарантовати накнаде најмање у висини републичког минималца током читавих годину дана одсуства са посла након рођења детета, а не само током прва 3 месеца.

👉 Престати са дискриминацијом жена које самостално обављају делатности – не условљавати их да затворе фирму ако немају начин да финансирају додатну радну снагу; омогућити им да пренесу одсуство са посла ради неге детета на партнера, како им се приватни послови којима пуне буџет не би угасили; да за треће дете користе 2 године одсуства са посла. Покажите да цените самосталност коју предузетнице имају.

👉 Да се препознају породице које имају више од 4 деце, а које садашњи закон не препознаје. Као што и сами рекосте, у питању су углавном најсиромашније породице. Њих нема много и једноставно је срамота да државу која има проблем са наталитетом за ову групу неко мора да “вуче за рукав”.

👉 Да се поштују одлуке Уставног суда, а не произвољно тумаче. Да службеници читају законе и одлуке и не праве грешке које се по неколико месеци не решавају. Да се ускладе акти које имају везе са пронаталитетним политикама и да иста правила важе за све, а да се они који праве грешке санкционишу.

Као што видите, министре, до државе је. Не тражите кривца у женама!

#DižemGlasZaMame
#MameNisuSame
#MameSuZakon
#GlasajZaMame

Leave a Reply