Saopštenja

Održana konferencija “Porodiljsko odsustvo – pravo, a ne privilegija”

Zaključak konferencije "Porodiljsko odsustvo - pravo, a ne privilegijaTema konferencije “Porodiljsko odsustvo – pravo, a ne privilegija” koja je održana danas u Medija centru u Beogradu bila je analiza stanja u pogledu angažovanja žena na fleksibilnim ugovorima, odnosno kako da se prevaziđe situacija u kojoj bi se njihova prava u pogledu korišćenja prava na bolovanje, odmor, sindikalno organizovanje, korišćenje prava na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa posla radi nege deteta u punom kapacitetu izjednačila sa pravima onih koje su sa poslodavcem zaključile ugovor o radu.

Za potrebe analize stanja Udruženje Mame su zakon sprovelo je istraživanje onlajn, pomoću Gugl upitnika u prve tri nedelje oktobra 2022. godine. Anonimni odgovori na 7 zatvorenih pitanja iz upitnika su stigli od 341 žene koje su angažovane na nekom od fleksibilnih ugovora ili su to nekada bile.

Fotorobot žene u Srbiji koja je zaposlena na fleksibilnim ugovorima na osnovu rezultata istraživanja izgleda ovako:

Ona ima između 25 i 35 godina, odnosno nalazi se u najreproduktivnijem periodu života, visoko je obrazovana i na privremenim i povremenim poslovima angažovana je duže od 2 godine, što Zakonom o radu nije dozvoljeno. Radi u privatnoj firmi, upoznata je sa tim na šta sve nema prava, ali zna da zaslužuje sve ono na šta imaju prava njene koleginice koje su sa poslodavcem zaključile ugovor o radu.

Uzimajući u obzir da se radi o najreproduktivnijem periodu života žene, i da svako odlaganje izmene propisa indirektno utiče i na odlaganje roditeljstva, Udruženje Mame su zakon u narednom periodu organizovaće otvorene rasprave na temu izmene Zakona o radu u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Beogradu i pripremiti predlog izmene Zakona koji će sadržati detaljnu pravnu i finansijsku analizu, nakon čega će predlog izmenjenog propisa predstaviti nadležnom Ministarstvu za rad.

Na konferenciji su govorili:

  • Marica Bursać, pravna savetnica Mame su zakon
  • Doc dr Dragan Stanojević, Filozofski fakultet u Beogradu
  • Tatjana Prijić, viša savetnica u kancelariji Poverenice za ravnopravnost
  • Aleksandra Čamagić, Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu (Beograd)
  • Dragan Todorović, Savez samostalnih sindikata Beograd
  • Aleksandra Mirković, koordinatorka UGS Nezavisnost
  • Tatjana Macura, predsednica Mame Su zakon

U publici su se našli predstavnici organizacija civilnog društva, političkih stranaka, narodni poslanici, predstavnici medija, kao i zainteresovani građani.

Projekat „Porodiljsko odsustvo – pravo, a ne privilegija”, realizuje se u okviru programa podrške javnom zagovaranju #PokretPolet, koji Trag fondacija sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije – KoRSE. Za sadržinu ovog materijala isključivo je odgovorano Udruženje Mame su zakon i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije.

U sledećem linku možete preuzeti kompletne rezultate istraživanja:
drive.google.com/file/d/15JZmjNrSkyhdP1DjHquE5CCZZjz14LCF/view?usp=drivesdk

Na ovom linku možete pogledati konferenciju:
youtu.be/dzGgORyniVg