Saopštenja

USVOJENE IZMENE ZAKONA U KORIST PREDUZETNICA

Narodna skupština je 26. jula 2023. godine sa 156 glasova ZA usvojila izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom!

Šta ove izmene i dopune podrazumevaju? 

  •  Partneri #preduzetnica moći će da preuzmu brigu o detetu ukoliko one žele da se vrate na posao nakon što beba napuni 3 meseca, te tako i svoj biznis ostave aktivnim!
  • Preduzetnice i žene angažovane na fleksibilnim oblicima rada ukoliko rode treće i svako sledeće dete dobijaće pripadajuće naknade u trajanju od dve godine, jednako kao i žene koje imaju ugovor o radu!

Mame su zakon se zahvaljuju svim narodnim poslanicima koji su glasali ZA ove dve važne izmene, a posebnu i ogromnu  zahvalnost dugujemo narodnom poslaniku Nikoli Nešiću iz Stranke Zajedno koji je u naše ime predlog izmene zakona uputio u skupštinsku proceduru.

Podsećamo sve one koji pomno prate izmene ovog kompleksnog i najčešće menjanog propisa da su kroz prethodne izmene zakona uvećane i jednokratne naknade, pa tako danas naknada za prvo dete iznosi oko 366.000 dinara, odnosno oko 3.120 evra (oko 260 evra mesečno), čime su makar donekle amortizovani problemi koji postoje ne samo kada su u pitanju preduzetnice i žene na nesigurnim poslovima, nego i one koje su nezaposlene, odnosno ekonomski neaktivne.

Iza nas je pet godina izuzetno aktivne i plodonosne borbe, lepeza izmenjenih propisa – zakona, uredbi, odluka, zaključaka. Imajući u vidu to da položaj trudnica i porodilja u odnosu na pre pet godina, kada je sporni zakon stupio na snagu, nije isti – značajno je bolji, sve postignute uspehe i ogroman broj izmena – kako putem odluka Ustavnog suda Srbije, tako i kao posledica direktnih pregovora, Mame su zakon će u danima koje dolaze detaljno proći kroz zahteve i revidirati ih. 

Svakom novom pobedom dodatno smo motivisani da radimo na izmenama propisa koje će život žena, dece i porodica u Srbiji učiniti boljim, te vas pozivamo da nastavite da pratite naš rad i pružite nam podršku. To naravno možete već danas – kliknite ovde i podržite naše napore da se izmeni i Zakon o radu!

#IPreduzetniceSuMame #PreduzetniceSuZakon #DižemGLasZaMame #MameNisuSame #MameSuZakon