Saopštenja

Mame su ljute!

Jučerašnje (utorak, 16.10.2018.god.) skupštinsko zasedanje i prostor da se predlog izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom stavi na dnevni red palo je u senku cirkuske atmosfere koja je u ovoj instituciji u samo nekoliko sati napravljena.

Sa nestrpljenjem su predstavnice Inicijative #MameSuZakon i sve mame i buduće mame u Srbiji pratile tok zasedanja dok je trajalo usvajanje predloga za dopunu dnevnog reda.

Da, gledale smo šta radite. Da, gledale smo vas koji ste od poreza uzetih od naših bednih primanja plaćeni da radite svoj posao kako ne možete da postignete kvorum, kako u sred skuštinskog zasedanja žvaćete sendvič, kako naskačete tokom zasedanja jedni na druge, vređate, šetate, kukate, kako se u svemu tome ludo zabavljate…a u stvari samo pravite cirkus.

Na kraju, videle smo i ono najgore – od 142 prisutna poslanika, 13 poslanika je glasalo ZA da se naš predlog stavi na dnevni red i da se o istom raspravlja, a čak 129 narodnih poslanika nije imalo nikakvo mišnjenje, prespavalo je glasanja i odabralo opciju “nije glasao/la”.

Podsećamo da narodni poslanik može da bira između “za”, “protiv”, “uzdržan” i “nije glasao”. Dakle, 129 narodnih poslanika nema nikakvo mišljenje o tome što je na hiljade majki i njihovih porodica ugroženo time što ta ista skupštinska većina pre samo nekoliko meseci “nije prespavala” glasanje kada je glasanjem “za” sramni zakon dovelo do toga da se danas majke i njihove porodice bore za golu egzistenciju.

Podsećamo vas, dragi narodni poslanici, da je u Srbiji samo u prošloj godini rođeno 1000 “prvih beba” manje nego u godini pre. Ne smemo ni da zamislimo kakva će statistika biti ove godine. Da li se ovakvim ponašanjem i odnosom prema najosetljivijoj i najbrojnijoj grupi bavite pronatalitetnim merama o kojima toliko govorite?

Hajde da vas još jednom podsetimo i na neke od odredbi koje je potrebno najhitnije izmeniti: da se broj meseci koji ulaze u obračun naknada smanji sa 18 na 12 meseci; da svaka majka ima pravo na nadokandu najmanje u visini republičkog minimalca; da se ne diskriminišu dodatno poljoprivredne osiguranice; da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta; da nadoknade po osnovu invaliditeta i nadokande tokom odsustva sa posla ne isključuju jedna drugu; da porodice koje imaju treće, četvrto i svako sledeće dete, a koji nemaju navršenih 10 godina, imaju pravo na nadoknadu.

Očekujemo da ćemo dobiti priliku da se sastanemo sa ministrima kojima smo pre nekoliko nedelja uputile zahtev, a koji su od svega uspeli da iniciraju formiranje neke nove radne grupe koja će dodatno produžiti agoniju kroz koju majke u Srbiji prolaze. Majke koje su pogođene ovim zakonom danas žive loše, danas razmišljaju od čega će da hrane porodicu, plate račune ili stan; danas kupuju lekove, a nisu primile nadokande ni za avgust; one danas imaju problem i nikakvo formiranje radne grupe im položaj u kojem se nalaze ne može olakšati. Za ove majke vreme je luksuz.

Zbog svega navedenog Inicijativa #MameSuZakon prinuđena je da nastavi sa daljim aktivnostima. Sledeća akcija biće u Novom Sadu o čemu će javnost biti uskoro obaveštena.

U najavi saopštenja smo rekle da smo ljute, a u stvari smo besne i ogorčene što smo ponižene i degradirane. To nas samo dodatno motiviše da ne odustanemo.