Необавештени државни органи одбијали да приме захтеве мајки које су родиле децу са инвалидитетом

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Необавештени државни органи одбијали да приме захтеве мајки које су родиле децу са инвалидитетом
Jun 27, 2021 No Comments ›› mamesuzakon

“Не примамо захтеве, ни документацију”, “Немате право на туђу негу и помоћ ако примате накнаду зараде”, “Чекамо 1. јул”, “Нисмо знали да је тај члан избачен из закона”  ово су само неки од одговора необавештених државних органа које су добиле мајке деце са инвалидитетом које су се после 5. јуна обратиле државним органима са захтевом да њихово дете оствари дуго очекивано право на туђу негу и помоћ.

Наиме, одредба члана 12. став 7. Закона о финансијској подршци породици са децом, а која је мајке условљавала да бирају између два права (права на накнаду зараде и права на помоћ и негу другог лица, односно туђу негу и помоћ) Одлуком Уставног суда је проглашена неуставном и ступила је на снагу 5. јуна. То значи да дете сада може да прима ТНП и поред тога што су се мајке одлучиле на накнаду зараде. Истовремено скрећемо пажњу мајкама да што пре поднесу нови захтев за ТНП, јер се остварење тог права рачуна од тренутка подношења захтева.

Удружење “Маме су закон” апелује на државне органе да не враћају мајке кући са објашњењем да то право немају или да треба да сачекају 1. јул и ступање на снагу измена Закона, већ да им допусте да захтеве поднесу.

Такође, позивају све мајке чијој је деци после 1. јула 2018. године престало право на ТНП или које нису могле да поднесу захтев (јер су се одлучиле на накнаду зараде јер је она у том тренутку била већа) да се јаве Удружењу на мејл адресу pravnitim.msz@gmail.com како би их поучиле о праву на обештећење.

Leave a Reply