Saopštenja

Rebalans budžeta bez neophodnih izmena u korist porodilja Srbije

Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 15. aprila usvojila je predlog ministra finansija o prvom rebalansu budžeta u 2021. godini. Očekuje se da će predlog uskoro ući u skupštinsku proceduru. Ministar i predstavnici Vlade akcenat su stavili na mere podrške građanima u vidu 30+30 evra pomoći svim punoletni građanima i mere podrške pojedinim granama privrede.

U predlogu rebalansa budžeta nažalost nema izdvajanja za zahteve na kojima udruženje “Mame su zakon” ispred trudnica, porodilja i porodica uopšte insistira nakon što je javnosti predstavljen Nacrt izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

To praktično znači da Ministarstvo za brigu o porodici nije uvažilo predloge koje su stigli od udruženja “Mame su zakon”, ali i od mnogobrojnih građanki i građana Srbiji koji su se Ministarstvu ovim povodom obratili. Preciznije, nisu usvojeni zahtevi koji se tiču majki koje nemaju 18 meseci radnog staža da se taj broj smanji na 12, nema rešenja za minimalne naknade tokom nege deteta, nema rešenja za višestruko diskriminisane preduzetnice, nema rešenja za majke koje su rodile više od četvoro dece, ali nema ni rešenja za majke koje zarađuju više od tri prosečne zarade.

Apsolutno sve politike Vlade Republike Srbije se jasno mogu videti kroz proces usvajanja budžeta ili rebalansa istog kada pogledate na koji način se raspoređuju sredstva koja svi mi zajedno skupimo u jednu kasu i damo je na upravljanje onima koji su izabrani da tom kasom upravljaju. Populističke mere podrške svim punoletnim građanima u vidu podele 30+30 evra “državne pomoći” bez potpune analize kome je takva podrška zaista neophodna svakako ne rešavaju egzistencijalne probleme najugroženijih ili najsiromašnijih, među kojima su i porodilje Srbije.

“Mame su zakon će svoje amandmane uputiti svim narodnim poslanicima i apelovati na njih da učine sve što je u njihovoj moći da do usvajanja neophodnih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i rebalansa budžeta ipak dođe. Narodni poslanici, kao izabrani predstavnici građana, jesu poslednja instanca kojoj se možemo obratiti. Pozvaćemo ih da glasaju za mame i njihova prava. Oni su ti koji svojim glasom omogućavaju da se zakoni menjaju i treba ih podsetiti na to“, najavila je Tatjana Macura, predsednica udruženja “Mame su zakon”.

#DižemGlasZaMame
#MameNisuSame
#MameSuZakon
#GlasajZaMame