Ребаланс буџета без неопходних измена у корист породиља Србије

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Ребаланс буџета без неопходних измена у корист породиља Србије
Apr 17, 2021 No Comments ›› mamesuzakon

Влада Републике Србије на седници одржаној 15. априла усвојила је предлог министра финансија о првом ребалансу буџета у 2021. години. Очекује се да ће предлог ускоро ући у скупштинску процедуру. Министар и представници Владе акценат су ставили на мере подршке грађанима у виду 30+30 евра помоћи свим пунолетни грађанима и мере подршке појединим гранама привреде.

У предлогу ребаланса буџета нажалост нема издвајања за захтеве на којима удружење “Маме су закон” испред трудница, породиља и породица уопште инсистира након што је јавности представљен Нацрт измена Закона о финансијској подршци породици са децом.

То практично значи да Министарство за бригу о породици није уважило предлоге које су стигли од удружења “Маме су закон”, али и од многобројних грађанки и грађана Србији који су се Министарству овим поводом обратили. Прецизније, нису усвојени захтеви који се тичу мајки које немају 18 месеци радног стажа да се тај број смањи на 12, нема решења за минималне накнаде током неге детета, нема решења за вишеструко дискриминисане предузетнице, нема решења за мајке које су родиле више од четворо деце, али нема ни решења за мајке које зарађују више од три просечне зараде.

Апсолутно све политике Владе Републике Србије се јасно могу видети кроз процес усвајања буџета или ребаланса истог када погледате на који начин се распоређују средства која сви ми заједно скупимо у једну касу и дамо је на управљање онима који су изабрани да том касом управљају. Популистичке мере подршке свим пунолетним грађанима у виду поделе 30+30 евра “државне помоћи” без потпуне анализе коме је таква подршка заиста неопходна свакако не решавају егзистенцијалне проблеме најугроженијих или најсиромашнијих, међу којима су и породиље Србије.

“Маме су закон ће своје амандмане упутити свим народним посланицима и апеловати на њих да учине све што је у њиховој моћи да до усвајања неопходних измена Закона о финансијској подршци породици са децом и ребаланса буџета ипак дође. Народни посланици, као изабрани представници грађана, јесу последња инстанца којој се можемо обратити. Позваћемо их да гласају за маме и њихова права. Они су ти који својим гласом омогућавају да се закони мењају и треба их подсетити на то“, најавила је Татјана Мацура, председница удружења “Маме су закон”.

#DižemGlasZaMame
#MameNisuSame
#MameSuZakon
#GlasajZaMame

Leave a Reply