Тресла се гора, родио се миш!

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Тресла се гора, родио се миш!
Dec 5, 2020 No Comments ›› mamesuzakon

Тако би вероватно могла да звучи најава одлуке коју је Уставни суд Србије донео у вези са оценом уставности мањег броја одредби из Закона о финансијској подршци породици са децом на недавно одржаној 17. седници.

Подсећамо вас да је оцену уставности овог Закона тражила Повереница за заштиту равноправности, као и више од 30 народних посланика на основу захтева упућеног од стране удружења Маме Су Закон у фебруару 2019. године.

На одлуку Уставног суда Србије смо дуго чекали, у неколико наврата смо тражили увид у предмет и упућивали им ургенције. Након 22 месеца од подношења Предлога за оцену уставности добили смо најблаже речено једну баналну одлуку.

Иако ћемо на коначну објаву одлуке у Службеном гласнику морати да сачекамо шест месеци, према ономе што се може видети у саопштењу Уставног суда Србије, за овај суд је споран само третман оних жена које су се породиле у Србији а регистроване су као пољопривредне осигуранице.

С тим у вези претпостављамо да ће до измена доћи само у делу који се тиче броја месеци који улазе у обрачун надокнаде које породиља прима током одсуства са посла. На основу осталих одредби и статуса других породиља претпостављамо да ће се у овом случају број месеци који улази у обрачун надокнаде смањити са 24 на 18, чиме ће број месеци за све осебе на које се односи овај Закон бити исти.

Татјана Мацура, оснивачица удружења Маме су закон подсећа на следеће: “Од изузетне је важности да напоменемо и да не заборавимо да ово неће решити проблеме које труднице и породиље имају са применом Закона о финансијској подршци породици са децом, а најављене измене можемо посматрати као гашање шумског пожара кантицом воде. Уставни суд се огласио само када је у питању дискриминација пољопривредних осигураница, али је одбио или уопште није одлучивао о уставности одредби које се тичу мајки деце са инвалидитетом, мајкама које имају мање од 18 месеци радног стажа, трудницама које морају да одржавају трудноћу, предузетницама, мајкама које су родиле више од четворо деце.”

#MameSuZakon
#MameNisuSame
#MameSuLjute

Татјана Мацура, оснивачица удружења “Маме су закон”

Leave a Reply